Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Έτος ίδρυσης φανέλα σήμα και καταστατικό

Το 2008 ο Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 100 του χρόνια και οι απανταχού(τάκηδες λεξικό) επιστήμονες επιδίδονται σε λυσσαλέα προσπάθεια να μας πείσουν ότι δεν ιδρυθήκαμε το 1908 επειδή είχαμε άλλο όνομα σήμα φανέλα.Ξαφνικά λοιπόν και ενώ για 100 χρόνια δεν ανέφεραν τίποτα θυμήθηκαν ότι πλαστογραφήσαμε την ίδρυση μας και το στήριξαν στο καταστατικό ίδρυσης μας που μας αναγνωρίζει ως Παναθηναϊκό Αθλητικό  Όμιλο το 1924 και στο γεγονός ότι είχαμε άλλο σήμα και φανέλα.

Το καταστατικό ιδρύσεως του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου
Αυτό που δεν μας είπαν είναι ότι το συγκεκριμένο καταστατικό αναγνωρίζει τη δημιουργία του σωματείου με το συγκεκριμένο όνομα καθώς ο Παναθηναϊκός προϋπήρχε από το 1908 απλά με άλλα ονόματα.Όταν μια ομάδα αλλάζει όνομα ή σήμα ή φανέλα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει και έτος ίδρυσης εφόσον δεν προκύπτει συγχώνευση ή διάσπαση.Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού δεν συνέβη κάτι τέτοιο.Επίσης πολλοί επιστήμονες-ιστορικοί λένε ότι και ο ΟΣΦΠ προήλθε από τον Πειραϊκό με την διαφορά όμως στην περίπτωση αυτή είχαμε τη διάσπαση δυο σωματείων του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς από τον Αθλητικό και Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιώς από όπου προήλθαν μετά από κάποιες συγχωνεύσεις και μετονομασίες ο ΟΣΦΠ και ο Εθνικός.
Όσο για την πρώτη  φανέλα που μετά από 100 χρόνια θυμήθηκαν ότι ήταν ροζ δεν χρειάζεται να αναφερθούν πολλά καθώς σε όλες τις ιστορικές καταγραφές αναφέρεται πως τα χρώματα ήταν κόκκινο και άσπρο και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από το πράσινο.
Οι φανέλες του Παναθηναϊκού
Η ίδρυση του ΠΟΑ πρόδρομου του Παναθηναϊκού
Παρακάτω παρατίθεται και η πρώτη φωτογραφία του Παναθηναϊκού ως ΠΟΑ.Αν και ασπρόμαυρη ξεχωρίζει το έντονο....ροζ στις φανέλες.......

Εμφανής η.........ομοιότητα με τις ροζ φανέλες της Γιουβέντους....


Το πρώτο σήμα του Παναθηναϊκού ως ΠΠΟ


Παρατίθεται και σχετικό άρθρο της εφημερίδας  Βήμα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008 του Γιάννη Γεωργάκη.

Πότε ακριβώς έχει τα γενέθλιά του ο Παναθηναϊκός
Τα 100ά γενέθλιά του γιορτάζει εφέτος ο Παναθηναϊκός. Και το ότι ιδρύθηκε το 1908 δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το μαρτυρούν όλες οι γραπτές αναφορές από τότε ως σήμερα. Το αναφέρουν στα βιβλία τους κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες του 20ού αιώνα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ιδρυτικής συνέλευσης. Προσφάτως η εφημερίδα «Ντέρμπι» αποκάλυψε ότι στο 1ο επίσημο δελτίο το οποίο κυκλοφόρησε ο ΣΕΓΑΣ το 1910 αναφέρεται ως ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού η 3η Φεβρουαρίου 1908. Ακριβώς σαν σήμερα δηλαδή, αλλά με το παλαιό (ιουλιανό) ημερολόγιο... Η εφημερίδα «Πατρίς» στο φύλλο της 8ης Φεβρουαρίου 1911 αναφέρει ως ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού την 6η Φεβρουαρίου 1908. Κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1908, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι η ιδέα του ιδρυτή των Πρασίνων Γιώργου Καλαφάτη έλαβε σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Ακόμη όμως και αν ο ΠΑΟ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο (στις 3 ή στις 6) του 1908, οι δύο προαναφερόμενες ημερομηνίες επιδέχονται μετατόπισης, καθώς έχουν καταγραφεί με το ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα πολύ αργότερα (1 Μαρτίου 1923) για να θεσπιστεί μετά από έναν χρόνο (Μάρτιος 1924) το νυν ισχύον γρηγοριανό, σύμφωνα με το οποίο μετράμε πλέον 13 ημέρες μπροστά. Τουτέστιν ότι οι καταγραφόμενες το 1910 και το 1911 ημερομηνίες της 3ης ή της 6ης Φεβρουαρίου 1908 είναι (από τον Μάρτιο του 1924 και εντεύθεν) η 16η και η 19η Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Και ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού, ο επίσημος Ολυμπιακός αμφισβητεί ακόμη και το έτος ίδρυσης του ΠΑΟ. Ο (με σπουδές στην Ιστορία) νυν διευθύνων σύμβουλος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ κ. Πέτρος Κόκκαλης έχει ισχυριστεί ότι η ιστορία των Πρασίνων ξεκινάει το 1924 που ο σύλλογος πήρε το σημερινό του όνομα «Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος». Εν ολίγοις ο κ. Π. Κόκκαλης αμφισβητεί ότι ο ΠΑΟ αποτελεί συνέχεια του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών τον οποίο ίδρυσε ο Γ. Καλαφάτης το 1908, θέλοντας προφανώς να αποδείξει το δίκαιον του Ολυμπιακού να μην εγγράψει στη δική του ιστορία τα επιτεύγματα του Πειραϊκού Συνδέσμου και της Πειραϊκής Ενωσης από τη διάσπαση των οποίων προήλθε το 1925 ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Ας δούμε όμως τα πράγματα με την ιστορική τους σειρά:
Το 1908 ο 18χρονος Γιώργος Καλαφάτης βλέποντας ότι ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος στον οποίο διέπρεπε ως αθλητής στίβου δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο, έπεισε καμιά σαρανταριά συναθλητές του να ιδρύσουν έναν καθαρά ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό του από το 1906. Συμμετέχοντας στην ενδεκάδα της ελληνικής ομάδας, η οποία σε ένα ημίχρονο δέχθηκε 9 γκολ από τη Δανία στη Μεσολυμπιάδα του 1906 και δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στην επανάληψη(!), ορκίστηκε να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο, παρ' ότι ως αθλητής στίβου είχε μπροστά του μια αξιοπρεπή καριέρα.
Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού και Ποδοσφαίρου (εκδόσεις ALVIN, 1968), αμέσως ύστερα από εκείνο τον ταπεινωτικό αγώνα για τα ελληνικά χρώματα, ο Γ. Καλαφάτης «μάζεψε τους φίλους του και φίλους του ποδοσφαίρου στην εξέδρα του Νέου Φαλήρου και τους γνωστοποίησε την απόφασή του για ίδρυση ενός Ποδοσφαιρικού Ομίλου». Δύο χρόνια μετά (1908) συγκάλεσε σε αίθουσα της Ιππευτικής Σχολής του Πεδίου Αρεως ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή 40 φίλων και συναθλητών του από τον Πανελλήνιο ΓΣ, στην οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του «Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών». Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, γενικός αρχηγός ο Γιώργος Καλαφάτης, αντιπρόεδρος ο Χρύσης και μέλη του ΔΣ οι Γρανίτσας, Σταυρόπουλος, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Μπούμπουλης, Δουκάκης και άλλοι. 
Αλλαξε τρεις φορές τα αρχικά του
Το γεγονός ότι ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών, ώσπου να λάβει το 1924 τη σημερινή του ονομασία, μετονομάστηκε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Ομιλος το 1909 και Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Ομιλος το 1918 δεν αλλάζει την ιστορία των πραγμάτων. Αδικο θα ήταν αν ο Γ. Καλαφάτης και οι συνοδοιπόροι του προσπαθούσαν να ιδιοποιηθούν τη μικρή έστω ποδοσφαιρική ιστορία του Πανελληνίου, η οποία ξεκινάει από το 1898 και τον αγώνα Πανελλήνιος - Ποδηλατικός όμιλος 4-4 (βλ. 100 χρόνια Πανελλήνιος 1891-1991) και συνεχίζεται για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Σε αντίθεση με άλλους ξακουστούς συλλόγους της εποχής, όπως ο Πανελλήνιος ΓΣ, ο Εθνικός ΓΣ, η Πειραϊκή Ενωση, ο Πανιώνιος ΓΣ, οι ιδρυτές του Παναθηναϊκού τόλμησαν και πήγαν ενάντια στο ρεύμα που ήθελε τους αθλητικούς συλλόγους να καλλιεργούν κατά πρωτεύοντα λόγο τα αγωνίσματα του στίβου. Στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Σύλλογοι που δεν καλλιεργούσαν τον στίβο δεν αναγνωρίζονταν από τις επίσημες αρχές και δεν επιχορηγούνταν από κανέναν.
«Εκείνα τα χρόνια το ποδόσφαιρο σαν άθλημα ήταν ελεύθερο, υπήγετο τυπικά εις την δικαιοδοσίαν της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν το ήλεγχε τυπικώς καμία αθλητική αρχή» γράφει ο Παύλος Μανιτάκης στο βιβλίο του 100 χρόνια Νεοελληνικού Αθλητισμού 1830-1930 (εκδ. 1961). Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αναγνωρίστηκαν επίσημα από τον ΣΕΓΑΣ το 1909, που τότε - και ως τα τέλη της δεκαετίας του 1920 - ονομαζόταν ΣΕΑΓΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων) και για πολλά χρόνια κανένας δεν αμφισβήτησε τη ροή της ιστορίας του κάνοντας λόγο για διαφορετικές ομοσπονδίες.
Ο Παναθηναϊκός, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, υποχρεώθηκε να αλλάξει τρεις φορές τα αρχικά του. Το 1910 και ενώ ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ομιλος είχε κατακτήσει τον τίτλο στο άτυπο τουρνουά που διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο ΣΕΑΓΣ, ο Γ. Καλαφάτης και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από αυτόν ιδρύοντας τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Ομιλο, αρνούμενοι να δεχθούν την αυταρχική και απολυταρχική διοίκηση του προέδρου του Μ. Μαρινάκη, ο οποίος προερχόταν από τον Εθνικό ΓΣ. Ο υπό τον Μαρινάκη Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών διαλύθηκε σε σύντομο διάστημα και ο Γ. Καλαφάτης με τους φίλους του επέστρεψαν στο γήπεδο της οδού Πατησίων, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα η ΑΣΟΕ, για να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν το 1908.
Το 1918 ο ΠΠΟ αρχίζει να καλλιεργεί τα αγωνίσματα του στίβου. Για τον λόγο αυτόν προσέθεσε στον τίτλο του τη λέξη «Αγωνιστικός» και από ΠΠΟ έγινε ΠΠΑΟ, δηλαδή, Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Ομιλος.
ΠΑΟ με διακρίσεις και στον στίβο
Οσο και αν ακούγεται περίεργο, ο στίβος ήταν το άθλημα που καταξίωσε τον Παναθηναϊκό ως έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους. Το 1920 το Τριφύλλι συμμετείχε για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με 14 αθλητές χωρίς να πετύχει καμία διάκριση. Με την πάροδο ενός έτους, στους αγώνες που διοργάνωσε η ΧΑΝ στο Καλλιμάρμαρο οι αθλητές του κατέκτησαν έξι πρώτες νίκες, έναντι επτά του Εθνικού και μιας του Πανελληνίου και του Πειραϊκού. Για τους αγώνες εκείνους ο Π. Μανιτάκης γράφει: «Την καλύτερη πάντως εντύπωση έκαμεν ο ΠΠΑΟ, ο οποίος είναι ο σημερινός Παναθηναϊκός. Ούτος ενεφάνισε την πλέον πολυάριθμη και την πλέον ευπρόσωπον ομάδα, ντυμένη με τον τελευταίο τύπο της στολής του, που δεν επρόκειτο πλέον να αλλάξη, δηλαδή την πράσινη φανέλλα με το λευκό τριφύλλι και τη λευκή περισκελίδα». Το 1923 ο Παναθηναϊκός γίνεται συνδιοργανωτής των Δ' Παναθηναίων με τον Πανελλήνιο και τον Εθνικό.
Σύμφωνα με τον Π. Μανιτάκη ο ΣΕΓΑΣ το 1924 εκδίδει το πρώτο επίσημο δελτίο της δεύτερης περιόδου του, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το δελτίον αυτό μας εγνώρισε και τα κατά την έκδοσίν του εγγεγραμμένα στον ΣΕΑΓΣ σωματεία κλασικού αθλητισμού, 26 τον αριθμόν. Από αυτά 16 ήσαν παλαιά, ιδρυθέντα μέχρι το 1910, ήτοι: Πανελλήνιος, Εθνικός, Πανιώνιος, Απόλλων, Πέλοψ, Παναθηναϊκός, Ακαδημαϊκόν Γυμναστήριον, Πειραϊκός, ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, ΓΣ Βουρβούρων, ΓΣ Τρικάλων, ΓΣ Ηρακλής Ναυπλίου, ΓΣ Κερκύρας, Ηρακλής Θεσσαλονίκης και ΜΓΣ Ορφεύς Ξάνθης». Επισήμως λοιπόν ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζει ότι ο Παναθηναϊκός συγκαταλέγεται μεταξύ των σωματείων που ιδρύθηκαν πριν από το 1910.
Το 1ο επίσημο δελτίο του ΣΕΓΑΣ
Το καταστατικό με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1924, το οποίο επικαλείται η πλευρά του Ολυμπιακού για να αμφισβητήσει την ιστορική μετεξέλιξη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο, το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με τις ενέργειες του Παναθηναϊκού να κατοχυρώσει νομικά το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η παραχώρηση του χώρου με την απόφαση 3294/1922 του Δήμου Αθηναίων αμφισβητήθηκε αρχικά από αξιωματικούς οι οποίοι ήθελαν να χτίσουν εκεί τον συνοικισμό τους και στη συνέχεια από πρόσφυγες οι οποίοι με δυναμικές κινητοποιήσεις γκρέμιζαν τη νύχτα ό,τι την ημέρα έστηναν οι αθλητές του Παναθηναϊκού. Η διαμάχη έληξε στις 21 Ιουλίου 1924, δηλαδή έξι μήνες μετά την επίσημη έγκριση του καταστατικού, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης παραχώρησης του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας στον Παναθηναϊκό.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι το έτος ίδρυσης του Παναθηναϊκού, αλλά η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία το 1908 έλαβε χώρα η ιδρυτική συνέλευση. Στο 1ο επίσημο δελτίο που συνέταξε το 1910 ο διευθυντής των γραφείων του ΣΕΑΓΣ Αγγ. Σ. Κωνσταντίνου αναφέρεται ότι ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών «ιδρύθη την 3η Φεβρουαρίου 1908 υπ' αθλητών της ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν... Ούτως εκτός των αγώνων ους διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είναι το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ιδία δαπάνη ομάδα εις τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνες εν Τρικκάλοις λαβόν και υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον».
Αν η πληροφορία την οποία φιλοξενεί στο δελτίο του ΣΕΑΓΣ ο Αγγ. Κωνσταντίνου είναι ορθή, με το γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο ισχύει στην Ελλάδα από τις 10 Μαρτίου 1924, όταν με βασιλικό διάταγμα η 10η Μαρτίου υπολογίστηκε 23η Μαρτίου, ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών ιδρύθηκε στις 16 και όχι στις 3 Φεβρουαρίου 1908. Αν η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης είναι η 6η Φεβρουαρίου 1908, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», με το γρηγοριανό ημερολόγιο ο ΠΟΑ ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1908.
Επειδή ένας αιώνας δεν είναι μικρή χρονική περίοδος, ελάχιστη σημασία έχει αν ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου όπως αναφέρει ο Αγγ. Κωνσταντίνου στο 1ο δελτίο του ΣΕΑΓΣ, στις 6 Φεβρουαρίου όπως έγραψε η εφημερίδα «Πατρίς» το 1911, τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς όπως αναφέρουν διάφορες άλλες ιστορικές αθλητικές εκδόσεις. Οπως κανένας δεν αμφισβητεί ότι το 1906 ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα «Γουδί», η οποία δεν υπάρχει σήμερα, το ίδιο αναμφισβήτητο είναι ότι ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος είναι συνέχεια του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών ο οποίος ιδρύθηκε από τους αθλητές του Πανελληνίου το 1908 με πρωτεργάτη τον Γιώργο Καλαφάτη.
Ο Παναθηναϊκός οφείλει την ίδρυσή του στους ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν το 1908 από τον Πανελλήνιο και όχι από διάσπαση του ΠΟΑ το 1909 ή του ΠΠΑΟ το 1918. Αντίστοιχα ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε μετά τη διάσπαση του Πειραϊκού Συνδέσμου και της Πειραϊκής Ενωσης το 1925. Ο Θρύλος θα μπορούσε κατά μία άποψη να θεωρηθεί συνεχιστής της ιστορίας των δύο μεγάλων πειραϊκών σωματείων αν από τη διάσπαση δεν προέκυπτε και ένα δεύτερο ποδοσφαιρικό σωματείο, ο Εθνικός Πειραιώς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Ποδοσφαιριστής του Τριφυλλιού και ταυτόχρονα αθλητής στίβου του Πανελληνίου
Διάφορες αθλητικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμιος Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού και Ποδοσφαίρου, αναφέρουν ότι ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1908, μήνα κατά τον οποίο αντιμετώπισε και κέρδισε 9-0 τον Πειραϊκό Σύνδεσμο στα Τρίκαλα κατά τη διάρκεια των Θεσσαλικών Αγώνων πανελληνίου συμμετοχής που διοργάνωσε στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Τρικάλων. Σύμφωνα με τον Αγγ. Κωνσταντίνου και το 1ο δελτίο του ΣΕΑΓΣ ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών «απέστειλε την ομάδα ιδία δαπάνη».
Την άποψη αυτή αμφισβητεί ο Π. Μανιτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στους Θεσσαλικούς Αγώνες του 1908 αναφέρει στο βιβλίο του 100 χρόνια Νεοελληνικού Αθλητισμού: «Ο Δήμος Τρικάλων κατασκεύασε πρόχειρον στάδιον με κερκίδες διά μερικές χιλιάδες θεατών, στίβον 300 μ. και όλους τους άλλους χώρους τελέσεως των λοιπών αγωνισμάτων. Εψήφισε ταυτοχρόνως και ανάλογον κονδύλιον προς παροχήν των εξόδων του εις Τρίκαλα ταξιδίου των εξ άλλων πόλεων αθλητών, των οποίων ανέλαβε επίσης την στέγασι και σίτισιν».
Η ενδεκάδα με την οποία αγωνίστηκε ο ΠΟΑ σε εκείνο το παιχνίδι με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο παραμένει ένας γρίφος. Το μόνο που επαναλαμβάνεται σε διάφορες εκδόσεις είναι ότι οι Αθηναίοι με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαφάτη νίκησαν 9-0 τους Πειραιώτες. Το πιθανότερο είναι ότι ο Γ. Καλαφάτης και ενδεχομένως όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΟΑ αλλά και του Πειραϊκού Συνδέσμου δεν μετέβησαν στα Τρίκαλα με δικά τους έξοδα. Και αυτό γιατί επισήμως ήταν αθλητές στίβου του Πανελληνίου ΓΣ και κατά τον Π. Μανιτάκη μετέβησαν στη θεσσαλική πόλη με έξοδα του Δήμου Τρικάλων.
Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γ. Καλαφάτης ως το 1918 που ο ΠΟΑ απέκτησε τμήμα στίβου και μετεξελίχθηκε σε ΠΠΑΟ αγωνιζόταν σε όλες τις εγχώριες και διεθνείς εκδηλώσεις στίβου με τα χρώματα του Πανελληνίου ΓΣ, τον οποίο ουδέποτε εγκατέλειψε. Μάλιστα, στους Θεσσαλικούς Αγώνες του 1908 στα Τρίκαλα εκπροσώπησε τον Πανελλήνιο στα 100 μ. (3ος), στη σκυταλοδρομία 4Χ200 μ. (3η θέση), στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς (2ος με επίδοση 2,95 μ.), στο άλμα εις μήκος μετά φοράς (1ος με 6,33 μ.) και στη λιθοβολία (3ος με 14,91 μ.). Ο Γ. Καλαφάτης εκτός των ως άνω αναφερομένων αγωνισμάτων διέπρεψε επίσης στο πένταθλον και στο στάδιον (192 μ.), αγώνισμα στο οποίο το 1909 πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 24,4 δευτερόλεπτα.
Με τον Πανελλήνιο ΓΣ αγωνίστηκε ο Γ. Καλαφάτης (ως αθλητής στίβου) και το 1910 και το 1912 στους Παναιγυπτιακούς Αγώνες στην Αλεξάνδρεια. Από το 1908 ως και το 1914 που διακόπηκαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου ο Γ. Καλαφάτης ήταν μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του Πανελληνίου με εκατοντάδες συμμετοχές σε διάφορα αγωνίσματα και δεκάδες μετάλλια. «Το έως τότε αποκλειστικώς Σωματείον Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Ομιλος ανήγγειλε ότι προσέθεσε στον τίτλο του τας λέξεις και Αγωνιστικός ΠΠΑΟ, εις δε τη δράσι του τον αθλητισμό στίβου... Το νέον αυτό αθλητικό τμήμα του ΠΠΑΟ αποτελέστηκε στη μεγίστη του αναλογία από νεαρούς αθλητάς του Πανελληνίου, οι οποίοι ανήκοντες ήδη στον ΠΠΟ ως ποδοσφαιρισταί εγγράφηκαν νυν στον ΠΠΑΟ και ως αθληταί, υποστάντες την τότε επιβαλλόμενη ποινή» γράφει ο Π. Μανιτάκης αναφερόμενος στα αθλητικά γεγονότα του 1920.

Και το καταστατικό του Εθνικού από το επίσημο σάιτ του συλλόγου που επιβεβαιώνει αυτά που γράφτηκαν στο παραπάνω άρθρο όσον αφορά τον Ολυμπιακό και τα άλλα σωματεία του Πειραιά από συγχωνεύσεις διασπάσεις και μετονομασίες των οποίων προέκυψαν ο ΟΣΦΠ και ο Εθνικός.

Το σωματείο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ, εγκρίθηκε επίσημα με την με αριθμό 1148/21-11-1923 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά & γράφτηκε στο βιβλίο σωματείων με αριθμό Β.Σ 277, την 21-11-1923
1) 1148 / 21-11-1923 Κεραυνός Πειραιώς
Σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας, αργότερα τροποποιήθηκε με τις υπ' αριθμ. αποφάσεις:    

2) 1391/15-10-1924, ως YOUNG BOYS "ΤΙΤΑΝ"
3) 2007/23-12-1924, ως ΕΘΝΙΚΟΣ
Ακολούθησαν άλλες 12 μετατροπές του καταστατικού χωρίς όμως να μεσολαβήσει ούτε στιγμή αδράνειας ή διάλυσης του σωματείου μέχρι σήμερα και επί 85 και πλέον, συνεχόμενα χρόνια.
Πρώτος πρόεδρος της ομάδας του Εθνικού ήταν ο κ. Χαρ. Βολωνάκης που είναι αυτός που απετέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στον Εθνικό και τις απορροφήσεις – συγχωνεύσεις άλλων μικρότερων πειραϊκών σωματείων. Το 1926-27, εκτός από πρόεδρος του Εθνικού διετέλεσε και Πρόεδρος της νεοσύστατης τότε ΕΠΟ, γεγονός που δικαιολογεί και το γιατί ο Εθνικός παρέμεινε τότε πιστός στην πλευρά της ΕΠΟ και δεν προσχώρησε στο κίνημα του περιβόητου ΠΟΚ (1928), παίρνοντας μάλιστα με το μέρος του τότε τη συντριπτική πλειοψηφία των πειραϊκών σωματείων της εποχής (με εξαίρεση μόλις τεσσάρων εξ αυτών).
Για την ιστορία, στον Πειραιά προ του 1923, εκτός του Πειραϊκού Συνδέσμου, υπήρχε από το 1909 αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία Πειραϊκή Ένωση, ο οποίος το 1924 αποφάσισε συγχώνευση με τον αρχαιότερο πειραϊκό σύλλογο, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Η ονομασία του νέου, πολύ ισχυρού σωματείου, που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα του τότε πειραϊκού αθλητισμού, αποφασίστηκε να είναι ΑΠΣΠ, δηλαδή Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος (Α.Π.Σ.) Πειραιώς, που όμως λόγω ασυμφωνιών των μελών του, διαλύθηκε την ίδια χρονιά (δείτε και σχετικό βοηθητικό διάγραμμα). Ο ΑΠΣΠ συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο τελευταίο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών-Πειραιώς το 1924.
Στην πραγματικότητα, ο σύγχρονος Εθνικός Πειραιώς αποτελεί την ομάδα που προέκυψε από δύο ταυτόχρονες προσπάθειες διαφορετικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων πειραϊκών σωματείων, ανάμεσα στο 1922-1925. Σύμφωνα με σχετικές πηγές της εποχής, ένας μικρός πειραϊκός σύλλογος ονόματι Κεραυνός (ιδρυθείς στο 1923), κάλεσε τον κ. Χαρ. Βολωνάκη, Γ.Γ. της ΕΠΟ, να γίνει πρόεδρός του το 1923. Ο Κεραυνός έπειτα μετονομάστηκε σε Γιάνγκ Μπόϋς Τιτάν με προτροπή του νέου του προέδρου. Δύο μήνες αργότερα (Δεκέμβριος 1924) εμφανίζεται για πρώτη φορά επίσημα σε πράξη μετατροπής καταστατικού, η ονομασία «Εθνικός».
Την ίδια εποχή έχει λάβει χώρα όπως προαναφέρθηκε, η διάλυση του ΑΠΣΠ σε δύο διαφορετικές ομάδες, μια που λέγεται Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς (ή κάπως έτσι) και που αργότερα θα οδηγήσει στην ίδρυση του ΟΣΦΠ και μια που λέγεται Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) η οποία τελικώς αφού δεχτεί και μέλη της Φαληρικής Ενώσεως στις αρχές του 1925, θα αποφασίσει την συνένωση με τον Εθνικό του Βολωνάκη τον Φεβρουάριο του 1925 και θα μετονομαστεί σε Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς και αργότερα σε Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ. (Πειραιώς – Φαλήρου) με πρώτο πρόεδρο τον Χαρ. Βολωνάκη. Το σημερινό καταστατικό της ομάδας του Εθνικού Πειραιώς είναι ακριβώς μετεξέλιξη αυτού του αρχικού καταστατικού της ομάδας του Κεραυνού του 1923, μετά από πολλές ακόμη τροποποιήσεις στα 85 χρόνια που μεσολάβησαν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες του ΑΠΣΠ απεχώρησαν το φθινόπωρο του 1924, καθώς διαφώνησαν με την πορεία και τα μελλοντικά σχέδια του νέου συλλόγου (αλλά πιθανώς και μεταξύ τους, αφού δεν ίδρυσαν μία αλλά δύο ομάδες με αντίθετα χρώματα και ονόματα). Έτσι τελικώς ίδρυσαν επισήμως το σημερινό Εθνικό και Ολυμπιακό.
Η μετονομασία του ΠΠΟ σε Εθνικό, φαίνεται πως ιστορικά έγινε από τα επίλεκτα μέλη της «Φαληρικής Ενώσεως» που προσχώρησαν στον ΠΠΟ, και σε συνέλευση που ζήτησαν με πρωτοβουλία τους, πρότειναν και πέτυχαν την μετονομασία σε Εθνικό μέσα από τη συγχώνευση με το ομώνυμο σωματείο του Χ. Βολωνάκη. Σε όλες τις σχετικές πηγές ωστόσο, ιδρυτής του Εθνικού εμφανίζεται (και θεωρείται) ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Χατζηανδρέου (προφανώς προερχόμενος από τη Φαληρική Ένωση) και οι Χρήστος Πέππας και Κώστας Φερλέμης, επίσης διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές της εποχής, όλοι τους με συμμετοχές στην εθνική ολυμπιακή ομάδα και τις αντιπροσωπευτικές μικτές πόλεων της εποχής.
Και κατά τον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη (Έκδοση «100 χρόνια Ποδόσφαιρο») η ομάδα εμφανίστηκε στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα με την τωρινή της μορφή, τον Φεβρουάριο του 1925.
Κατά δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας της εποχής (Αθλητισμός, Έτος Α, Φύλλο 3, ημ/νία έκδοσης 14 Αυγούστου 1927), σε συνέλευση του ΠΠΟ στις αρχές του 1925, ο ποδοσφαιριστής Χρ. Πέππας (ιδρυτικό μέλος του μετέπειτα Εθνικού και μέλος ήδη της πρώτης Εθνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, καθώς και παλιός ποδοσφαιριστής του Πειραϊκού Συνδέσμου και του ΑΠΣΠ) έριξε την ιδέα η ομάδα να ονομαστεί Ολυμπιακός αντί ΠΠΟ. Η ιδέα δεν έγινε δεκτή (!) από τα μέλη του ΠΠΟ (μετέπειτα Εθνικού). Στη συνέχεια, την δανείστηκε και την υιοθέτησε ο Νότης Καμπέρος για τον μετέπειτα Ολυμπιακό Πειραιώς (και δεν επινοήθηκε όπως λανθασμένα αναφέρει παντού η ιστορία ίδρυσης του ΟΣΦΠ). Περίεργα παιχνίδια που παίζει η ιστορία κάποιες φορές: Νονός του Ολυμπιακού ως προς την επικρατούσα σήμερα ονομασία του, είναι ιδρυτικό στέλεχος του συμπολίτη και αιώνιου αντιπάλου Εθνικού Πειραιώς!
Για την ιστορία, κατά τα δημοσιεύματα της εποχής, η ομάδα του ΠΠΟ (1925) ήταν εξαιρετικά δημοφιλής από τις πρώτες της μέρες και προσχωρούσαν σε αυτή συνεχώς άλλες πειραϊκές ομάδες, κάτι που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά τη μετονομασία της σε Εθνικό και επί προεδρίας Βολωνάκη (δείτε και τις πολυάριθμες ακόμα τροποποιήσεις που αναφέρονται στο επίσημο καταστατικό της ομάδας).



Παρακάτω σας παραθέτω μερικά παραδείγματα από το εξωτερικό που συνέβησαν αντίστοιχες περιπτώσεις αλλαγής ονόματος σήματος ή χρώματος φανέλας με διατήρηση του έτους ίδρυσης.

Manchester United:Η Manchester United ιδρύθηκε το 1878 ως Newton Heath με τη στολή της να είναι πράσινο με κίτρινο και διαφορετικό σήμα.Παρόλα αυτά αν και στη συνέχεια άλλαξε όνομα το 1902,σήμα προσθέτοντας τον κόκκινο διάβολο το 1970 και χρώματα στη φανέλα διατηρεί το ίδιο έτος ίδρυσης.Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση των οπαδών της στα πλαίσια διαμαρτυρίας τους στη νέα διοίκηση των Αμερικανών να πηγαίνουν στο γήπεδο ντυμένοι στα πρώτα χρώματα του συλλόγου(κίτρινο-πράσινο).
Το σήμα της Newton Heath
  

Match programme Bolton Wanderers-Newton Heath


Το πρώτο σήμα της Manchester United
Ένα από τα σήματα της Manchester United

Οπαδοί της Μanchester ντυμένοι στα πρώτα χρώματα του συλλόγου
Η επετειακή φανέλα του 1978
Liverpool:H Liverpoοl ιδρύθηκε το 1892 και είχε αρχικά ως χρώματα αυτά της Everton το μπλε και το λευκό.Το 1896 άλλαξε τα χρώματα σε κόκκινο-άσπρο ενώ το 1901 υιοθέτησε το σήμα της το λεγόμενο ''liver bird".
H επετειακή φανέλα του 1992
Everton:H Everton ιδρύθηκε το 1878 με το όνομα St. Domingo FC και παρόλο που άλλαξε όνομα διατήρησε το ίδιο έτος ίδρυσης ενώ άλλαξε αρκετές φορές το σήμα της.
Το σήμα της Everton με την ημερομηνία ίδρυσης της ως St Domingo
Τα σήματα της Έβερτον με χρονολογική σειρά
Αrsenal:H Arsenal ιδρύθηκε το 1886 ως Dial Square και λίγο καιρό μετά μετονομάστηκε σε Royal Arsenal.Το 1893 μετονομάζεται σε Woolwich Arsenal και το 1914 παίρνει το τελικό της όνομα Arsenal.Eπίσης κατά καιρούς έχει αλλάξει αρκετές φορές το σήμα της.

To σήμα της Woolwich Arsenal και το σημερινό της Arsenal
Τα κατά καιρούς σήματα της Άρσεναλ
Η επετειακή φανέλα του 1985
Chelsea:H Chelsea από την ίδρυση της έχει αλλάξει και αυτή κατα καιρούς το σήμα της.




West Ham United:Ιδρύθηκε το 1895 με το όνομα Thames Ironworks. Το 1900 το άλλαξε στο West Ham ενώ λίγα χρόνια αργότερα πρόσθεσε και το United. Το πρώτο σήμα της ομάδας ήταν διαφορετικό, παρά τα 2 σφυριά που έχουν κοινο. Μετά και την αλλαγή ονόματος το σήμα ήταν μόνο τα 2 σταυρωτά σφυριά μέσα σε κύκλο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα προστέθηκε και ο πύργος του Boylen.



Tottenham Hotspur:H Tottenham Hotspur ιδρύθηκε το 1882 ως Hotspur Club και μετονομάστηκε το 1884 σε Tottenham Hotspur Club.Eπίσης οι φανέλες της έχουν αλλάξει αρκετές φορές χρώμα.Ξεκίνησε με το μπλε-άσπρο και συνέχισε με γαλάζιο-άσπρο,κόκκινο-μπλε,κίτρινο-καφέ με χρονολογική σειρά.Τέλος άλλαξε αρκετές φορές το σήμα της.Επίσης όπως θα δείτε και από το επετειακό σήμα της γιόρτασε τα 100 χρόνια της το 1982 παρόλο που το 1882 ιδρύθηκε με άλλο όνομα και σήμα.
Σήμα 1921
Σήμα 1951
Σήμα 1967
Επετειακό σήμα 1982
Σήμα 1983
Σήμα 1995
Σήμα 1997
Σήμα 2006
Nottingham Forest:H Nottingham Forest ιδρύθηκε το 1865 είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του νησιού και έχει αλλάξει κατά καιρούς αρκετές φορές το σήμα της όπως παρατίθεται με χρονολογική σειρά.
Newcastle:H Newcastle ιδρύθηκε το 1892 και έχει αλλάξει και αυτή αρκετές φορές το σήμα της όπως θα δείτε παρακάτω με χρονολογική σειρά.
Real Madrid:H Real Madrid  ιδρύθηκε το 1902 ως Μadrid και προσέθεσε χρόνια αργότερα το πρόθεμα Real ενώ κατά καιρούς άλλαξε αρκετές φορές το σήμα και κάποια χρώματα στη φανέλα της.Παρ'όλα αυτά γιόρτασε τα 100 χρόνια της το 2002.
Tα σήματα που έχει αλλάξει η Real Madrid κατά τη διάρκεια της ιστορίας της
Η επετειακή φανέλα του 2002
Βarcelona:Η Barcelona ιδρύθηκε το 1899 και κατά καιρούς έχει και αυτή αλλάξει διάφορα σήματα ενώ το 1999 γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Το πρώτο σήμα της Barcelona
Το δεύτερο σήμα της Barcelona
Η επετειακή φανέλα του 1999
Milan:H Mίλαν ιδρύθηκε το 1899 και αρχικά είχε ως σήμα τη σημαία του Μιλάνου και στη συνέχεια αυτό που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Η σημαία του Μιλάνου το πρώτο σήμα της Μίλαν
Το σήμα που διατηρεί η Μίλαν μέχρι σήμερα
H επετειακή φανέλα με το πρώτο σήμα
Juventus:H Juventus ιδρύθηκε το 1897 ως Sport Club Juventus ενω το 1899 μετονομάστηκε σε Juventus Football Club.Μάλιστα άλλαξε λίγο και το σήμα της που αρχικά είχε και μπλε χρώματα.
Το αρχικό σήμα της Γιουβέντους
Το σημερίνο σήμα

Η επετειακή φανέλα του 1997
 Roma:H Roma ιδρύθηκε το 1927 και έχει αλλάξει αρκετές φορές το σήμα της όπως βλέπετε παρακάτω με χρονολογική σειρά.
Bayern Munchen:Ιδρύθηκε το 1900 αρχικά με μπλε-άσπρη εμφάνιση ενώ άλλαξε πολλές φορές το σήμα της προσθέτοντας τα χρώματα της Βαυαρίας το 1954.



Marseille:H Marseille ιδρύθηκε το 1892 και αρχικά είχε τα ονόματα Sporting Club, US Phocéenne, and Football Club de Marseille με χρονολογική σειρά.Το 1899 υϊοθέτησε το σημερινό της όνομα Olympique de Marseille.Επίσης άλλαξε αρκετές φορές το σήμα της τροποποιώντας κυρίως τα γράμματα που απεικονίζονταν σε αυτό.
Το πρώτο σήμα της Μαρσέιγ
Το σημερινό σήμα της Μαρσέιγ
Saint-Etienne:H Saint-Etienne ιδρύθηκε το 1919 ως A.S.C. Saint-Etienne με το C να σημαίνει Casino.Όμως αναγκάστηκε να εξαλείψει τον όρο αυτό και θέλοντας να διατηρήσει τα αρχικά της μετονομάστηκε σε Amical Sporting Club.Το 1928 μετονομάστηκε σε Association Sportive Stéphanoise και το 1933 σε Association Sportive de Saint-Étienne που διατηρεί μέχρι σήμερα ενώ άλλαξε και αυτή το σήμα της.
Το αρχικό σήμα της Σεντ-Ετιέν
Το δεύτερο σήμα της Σεντ-Ετιέν
Το σημερινό σήμα της Σεντ-Ετιέν
Οlympique Lyon:Iδρύθηκε το 1950  και έχει αλλάξει αρκετές φορές τα χρώματα της φανέλας της και το σήμα της που φαίνεται παρακάτω με χρονολογική σειρά.
ΥΓ 1:Επίσης θα προέτρεπα(τάκηδες λεξικό) τους απανταχού ιστορικούς του λιμανιού αφού είναι τόσο προσκολλημένοι(τάκηδες ξανά λεξικό) στα καταστατικά να επισκεφθούν τα γραφεία  διαφόρων ΠΑΕ για να δουν τα σημερινά καταστατικά όπου ως έτος ίδρυσης τους αναφέρεται το 1979 το έτος δημιουργίας των ΠΑΕ δηλαδή.Άρα σύμφωνα με τη λογική τους άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός που ιδρύθηκε το 1925 και άλλη η ΠΑΕ Ολυμπιακός που δημιουργήθηκε το 1979,άλλη ομάδα ο ΠΑΟΚ που ιδρύθηκε το 1926 και άλλη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ που ιδρύθηκε το 1979,άλλη ομάδα ο Πανιώνιος που ιδρύθηκε το 1890 και άλλη ομάδα ο Νέος Πανιώνιος.Ακόμα θα τους προέτρεπα να αποστείλουν μια εγκύκλιο προς όλες τις παραπάνω μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να τις ενημερώσουν ποιό ακριβώς πρέπει να θεωρούν ως έτος ίδρυσης τους.
Και τέλος ας μας εξηγήσουν το λόγο που επέλεξαν το όνομα Ολυμπιακός μετά από πρόταση του Νότη Καμπέρου που το δανείστηκε όταν το είχε απορρίψει ως ονομασία ο Εθνικός(κάτι που οδήγησε σε τότε διαμάχη του ιδρυτή τους Ανδριανόπουλου με την Ολυμπιακή επιτροπή) εφόσον ουδεμία σχέση έχει το σωματείο τους με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγωνταν στην αρχαία Ολυμπία και στη συνέχεια στην Αθήνα;Και άντε να δεχθούμε ότι επέλεξαν το όνομα γιατί το σωματείο τους αντιπροσωπεύει τον ολυμπισμό και το ευ αγωνίζεσθαι (sic) ας μας εξηγήσουν για ποιό λόγο από τη στιγμή που επέλεξαν αυτό το όνομα έβαλαν στο σήμα τους τον δαφνοστεφανομένο έφηβο αφού και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι οι νικητές των Ολυμπιακών αγώνων τιμούνταν με κλαδί ελιάς και όχι δάφνες;Μήπως οι επιστήμονες και ιστορικοί του λιμανιού μπέρδεψαν κάποια κεφάλαια της ιστορίας;

ΥΓ 2:Μπορεί κάποιος επιστήμονας-ιστορικός του λιμανιού να μου πει τί χρώμα είναι οι φανέλες  στην παρακάτω  φωτογραφία;;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου