Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η τάπα του Βράνκοβιτς το μετέωρο βήμα το χρονόμετρο και η δήθεν συγγνώμη

Άλλο ένα παραμύθι των επιστημόνων-ιστορικών αφορά το 1ο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ στο Παρίσι το 1996 στον μοναδικό τελικό της ιστορίας που κράτησε 40 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα......Λένε για κλοπή λόγω της τάπας του Βράνκοβιτς χωρίς να αναφέρουν το όσα κωμικοτραγικά έγιναν στην τελευταία φάση υπέρ της Μπαρτσελόνα όπως θα δούμε παρακάτω ενώ ανακάλυψαν επιστολή συγγνώμης της FIBA προς τη Μπαρτσελόνα χρίζοντας την ηθική πρωταθλήτρια.



Η τελευταία φάση
1)Λήξη χρόνου επίθεσης χωρίς να ακουστεί η κόρνα(!!!!) και χωρίς να έχει περάσει η μπάλα στην κατοχή της Μπαρτσελόνα άρα επίθεση των καταλανών σε οργανωμένη άμυνα με περίπου 4 δευτερόλεπτα
Απο τη φωνή του εκφωνητή φαίνεται ξεκάθαρα....
4,3,2(στα 6 δευτερόλεπτα)....
άρα στα 5 δευτερόλεπτα μένει ένα δευτερόλεπτο για την επίθεση μας.
Για να πάει η μπάλα από τη σέντρα κυλώντας μέχρι λίγο πριν τη ρακέτα στον Μοντέρο περνάει πάνω από ένα δευτερόλεπτο(με το χρονόμετρο όμως να έχει κολλήσει στα 4.9).
Άρα η επίθεση του Παναθηναϊκού είχε τελειώσει πριν φτάσει η μπάλα στα χέρια του Μοντέρο χωρίς η κατοχή να έχει περάσει στα χέρια της Μπαρτσελόνα αφού δεν την πήρε στην κατοχή του κανένας παίκτης της με την κόρνα απλά να μην ακούγεται άρα έχουμε επίθεση σε οργανωμένη άμυνα σε 4 δεύτερα.

2)Κόλλημα στο χρονόμετρο στα 4.9 για αρκετά δευτερόλεπτα που δίνει στο δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να ξανακάνει επίθεση

3)Βήματα του Μοντέρο.Προσέξτε στις φωτογραφίες που βρίσκεται όταν πέρνει τη μπάλα και από που σουτάρει αφού έχει περπατήσει χωρίς να σκάσει τη μπάλα.


4)Φάουλ στον Στόγιαν


Φυσικά όλα τα παραπάνω δε συνέβησαν ποτέ σύμφωνα με τους επιστήμονες-ιστορικούς που είδαν μόνο την τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο και μίλησαν για σφαγή.



Το άρθρο του Συρίγου για την τελευταία φάση

Kυριακάτικη Ελευθεροτυπία,Κυριακή 9 Μαϊου 2010

Η τάπα του Βράνκοβιτς και η υπόλοιπη αλήθεια 
Φάιναλ φορ του μπάσκετ (προχθές και σήμερα) και πάλι στο παρισινό Παλέ ντε Μπερσί.Οπως το '91, όταν η περίφημη Γιουγκοπλάστικα έκλεινε τον τριετή κύκλο της με το πιο μεγάλο, το πιο απίστευτο κατόρθωμά της. Οπως το 2001, όταν ο Παναθηναϊκός έχανε από την Μακάμπι τον μοναδικό τελικό από τους 6 που έχει πάρει μέρος. Και, κυρίως, όπως το '96, όταν σ' αυτό το γήπεδο ο Παναθηναϊκός του Μάλκοβιτς, του Ντομινίκ Γουίλκινς, του Βράνκοβιτς, (αλλά και του Γιαννάκη...) κέρδιζε το πρώτο ελληνικό τρόπαιο και ταυτόχρονα έβαζε τα θεμέλια για την μετέπειτα ευρωπαϊκή κυριαρχία του, με άλλους τέσσερις τίτλους!
Το φάιναλ φορ του '96, λοιπόν, σημαδεύτηκε από την τάπα του Βράνκοβιτς στο λέι απ του Μοντέρο, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, χάρη στην οποία ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπαρτσελόνα. Για την ακρίβεια, την αντικανονική τάπα του Βράνκοβιτς, αφού, κατά γενική ομολογία, πριν ο κροάτης γίγαντας σταματήσει την πορεία της μπάλας προς το «πράσινο» καλάθι, αυτή είχε χτυπήσει στο ταμπλό, γεγονός που απαγόρευε οποιαδήποτε παρέμβαση.
Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια σε σχέση με εκείνο τον δραματικό τελικό. Την άλλη μισή ελάχιστοι την πήραν είδηση και γι' αυτό, τελικά, η ιστορία γράφτηκε με λάθος τρόπο. Ενας από τους υπεύθυνους γι' αυτή την παραχάραξη ήμουν κι ελόγου μου, γιατί ενώ ήμουν ο μόνος έλληνας δημοσιογράφος που πήρε είδηση τι ακριβώς είχε γίνει, κράτησα την αλήθεια για τον εαυτό μου. Για να κάνω γκάφα στους συναδέλφους. Κι έτσι η πραγματικότητα δεν πήρε τις διαστάσεις που θα έπρεπε.
Ας ξαναθυμηθούμε όμως την ιστορία, που για τους περισσότερους πρέπει να είναι άγνωστη: 36 δεύτερα πριν το τέλος, ο Παναθηναϊκός, που κέρδιζε με έναν πόντο, ξεκίνησε την τελευταία του επίθεση, υπό την ασφυκτική πίεση των παικτών της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν την κατοχή της μπάλας για να πετύχουν το νικητήριο καλάθι. Προς το τέλος της επίθεσης, ο Γιαννάκης (ίσως και μετά από φάουλ που δεν σφυρίχτηκε...) έχασε τον έλεγχο της μπάλας, που κύλησε διεκδικούμενη προς την κεντρική γραμμή του γηπέδου.
Την ώρα που ο Μοντέρο έγινε κάτοχος της μπάλας το χρονόμετρο των 30 δευτερολέπτων (τόσος ήταν τότε ο χρόνος επίθεσης, που αργότερα μειώθηκε σε 24'') είχε μηδενιστεί, το δε χρονόμετρο του αγώνα είχε σταματήσει στα 5 δεύτερα, πράγμα που σήμαινε ότι η επίθεση του Παναθηναϊκού είχε λήξει πριν αλλάξει η κατοχή της μπάλας. Ουδείς όμως το είχε αντιληφθεί, γιατί κατά έναν ανεξήγητο τρόπο δεν ήχησε η κόρνα που ειδοποιεί για το τέλος της επίθεσης, πότε να διακοπεί το παιχνίδι και να ξαναρχίσει με επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια.
Με σταματημένο, λοιπόν, το χρονόμετρο ο Μοντέρο άρχισε να τρέχει προς το καλάθι του Παναθηναϊκού για το νικητήριο λέι απ. Ταυτόχρονα ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο γίγαντας των 2,17 μ., ξεκινούσε μια ξέφρενη κούρσα, για να προλάβει και να αποτρέψει το μοιραίο. Στο δρόμο του, μάλιστα, τσαλαπάτησε τον συμπαίκτη του Τζον Κόρφα, γεγονός που είχε ως συνέπεια να φτάσει με ένα κλικ καθυστέρηση. Η σωτήρια για τον Παναθηναϊκό παρέμβασή του ήταν αντικανονική, αλλά οι διαιτητές δεν το κατάλαβαν. Το έδειξε αμέσως μετά η γαλλική τηλεόραση, την οποία επικαλέστηκε στην ένσταση που κατέθεσε η Μπαρτσελόνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Παρέμεινε, όπως άλλωστε παρέμειναν και οι εντυπώσεις με βάση τις οποίες ο Παναθηναϊκός τάχα έκλεψε τη νίκη από την Μπαρτσελόνα...
Ουδέν το αναληθέστερον. Γιατί, αν όλα γίνονταν με το νόμο, η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να κάνει επίθεση 6 δευτερολέπτων απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, οπότε δεν θα είχε την ευκαιρία ενός λέι-απ. Και επιπλέον, μπάσκετ με σταματημένο χρονόμετρο δεν παίζεται. Ο,τι έγινε ήταν λοιπόν άκυρο. Σαν να μην έφθαναν, όμως, όλα αυτά, μετά την τάπα του Βράνκοβιτς, η πανικόβλητη γραμματεία του αγώνα έθεσε σε λειτουργία το χρονόμετρο, γεγονός που είχε ως συνέπεια να κάνει νέα επίθεση η Μπαρτσελόνα, που όμως και αυτή αστόχησε.
Το αλαλούμ ήταν πλήρες. Η Μπαρτσελόνα φώναζε για κλοπή, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να αμυνθεί χωρίς να ξέρει ότι επί της ουσίας πήγαν να τον ληστέψουν και η γραμματεία που τα είχε κάνει θάλασσα, μάζεψε τα βρεγμένα της και κρύφτηκε.
Μετά τη συνέντευξη τύπου είπα ό,τι είχα καταλάβει στον Μάλκοβιτς, κι αυτός έμεινε κατάπληκτος, με το στόμα ανοιχτό! Λίγο αργότερα οι περισσότεροι έλληνες δημοσιογράφοι πήγαμε στην Οπερά για φαγητό. Ολοι μιλούσαν για την τάπα του Βράνκοβιτς. Στην Αθήνα η ώρα ήταν πια περασμένες 2.00, οι εφημερίδες είχαν κλείσει. Τους είπα το κομμάτι του έργου που δεν είχαν δει. Πρώτα κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και μετά κοίταξαν τα ρολόγια τους, αλλά ήταν πια αργά...
«Καλή Ανάσταση να 'χουμε φίλοι μου», τους είπα και σήκωσα το ποτήρι μου. Ξημέρωνε Μεγάλο Σάββατο, αλλά το κέφι είχε χαθεί. «Πάντα τέτοια» πετάχτηκε κάποιος, αλλά ειλικρινά δεν κατάλαβα με ποιο νόημα.

Kαι παρακάτω στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Για πάντα πρωταθλητές" που εξηγεί αυτά που έγιναν και έγραψε στο παραπάνω άρθρο.

Και ένα βίντεο με τις τελευταίες φάσεις του τελικού όπου φαίνεται το σημείο που ανανεώνεται η τελευταια επίθεση του Παναθηναϊκού από το άστοχο σουτ του Γουϊλκινς που βρήκε στεφάνη και πήρε ο Βράνκοβιτς το ριμπάουντ την επίθεση που έπρεπε να λήξει αλλά δεν ακούστηκε η κόρνα το χρονόμετρο που κόλλησε αλλά και το φάουλ στον Στόγιαν πριν την τάπα σε αργή κίνηση






Η δήθεν συγγνώμη και οι δηλώσεις Στάνκοβιτς
Επίσης οι επιστήμονες-ιστορικοί ανακάλυψαν και συγγνώμη της FIBA προς την Μπαρτσελόνα αλλά και ανακοίνωση που την χαρακτηρίζει ως ηθική πρωταθλήτρια.Βέβαια μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας-ιστορικός δεν μας έδειξε αυτήν την περιβόητη επιστολή συγγνώμης προς τη Μπαρτσελόνα.
Αντίθετα βρέθηκαν κάποιες δηλώσεις του τότε ισχυρού άνδρα της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς που μιλώντας γενικά στο πλαίσιο της κλήρωσης της Ευρωλίγκα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον τελικό του Παρισιού λέγοντας πως ο Παναθηναϊκός έφτασε δίκαια στον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης ότι τα λάθη στα τελευταία λεπτά ευνόησαν την Μπαρτσελόνα και όχι τον Παναθηναϊκό και πως οι υπαίτιοι των λαθών τιμωρήθηκαν στο πλαίσιο της FIBA χωρίς βέβαια να δημοσιοποιήσει τις τιμωρίες τους.
Οι δηλώσεις του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς
Η πραγματική επιστολή προς την.....ηθική πρωταθλήτρια

ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1996


Η ΦΙΜΠΑ απέρριψε την ένσταση της Μπαρτσελόνα

ΠΑΡΙΣΙ, 12. (Αθην. Πρακτ.).- Απορρίφθηκε από τη ΦΙΜΠΑ η ένσταση που υπέβαλε η Μπαρτσελόνα μετά τη λήξη του τελικού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, ισχυριζόμενη ότι έπρεπε να "μετρήσει" ως καλάθι η προσπάθεια του Μοντέρο στα τελευταία δευτερόλεπτα της συνάντησης, επειδή ο Στόγιαν Βράνκοβιτς σταμάτησε την μπάλα, αφού είχε χτυπήσει στο ταμπλό.

Ο ειδικός δικαστής της ΦΙΜΠΑ, Ναρ Ζανολίν, διορισμένος από το γενικό γραμματέα, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση της Μπαρτσελόνα και να επικυρώσει το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης, όπου ως γνωστόν, οι "πράσινοι" επικράτησαν με 67-66 και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει τα εξής:

1. Η ένσταση κατατέθηκε εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενώ συνοδευόταν από τα απαραίτητα έγγραφα και το σχετικό παράβολο.

2. Σύμφωνα με τις αναφορές του κομισάριου του αγώνα και των δύο διαιτητών, δεν υπήρξε παραβίαση του χρόνου των 30 δευτερολέπτων, επειδή δεν ακούστηκε το σχετικό ηχητικό σήμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς μία ομάδα χάνει την μπάλα όταν περάσουν τα 30 δευτερόλεπτα, μόνο αν ακουστεί το ηχητικό σήμα.

3. Το γεγονός ότι το βασικό χρονόμετρο σταμάτησε για μερικά δευτερόλεπτα δεν απέβη σε βάρος της Μπαρτσελόνα, επειδή η ισπανική ομάδα είχε την κατοχή της μπάλας και συνέχισε να την διατηρεί με την επαναλειτουργία του βασικού χρονομέτρου.

4. Ο δικαστής, σεβόμενος τις αποφάσεις των διαιτητών και της γραμματείας του αγώνα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει μία απόφαση, σχετικά με το αν το κόψιμο του Βράνκοβιτς ήταν κανονικό, ακόμη και αν το βίντεο του αγώνα αποδείξει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΜΠΑ, η παραπάνω απόφαση είναι αμετάκλητη και η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να υποβάλει νέα ένσταση.


ΥΓ 1:Περιμένουμε από τους επιστήμονες-ιστορικούς να μας πουν τη γνώμη τους για το κατά πόσο ευνοηθήκαμε με την επίθεση της Μπάρτσα στον αιφνιδιασμό αντί για επίθεσή της σε οργανωμένη άμυνα σε 4 δευτερόλεπτα για το κολλημένο χρονόμετρο που της έδωσε το δικαίωμα για μια άλλη επίθεση και τα βήματα του Μοντέρο.Επίσης να μας πουν σε ποια χώρα δεν θεωρείται ως μη γενόμενη μια φάση με σταματημένο χρονόμετρο.Και τέλος να μας δείξουν αυτήν την περιβόητη επιστολή συγγνώμης της FIBA προς την Μπαρτσελόνα που την χρίζει ηθική πρωταθλήτρια.
Τόσα χρόνια επιστολή ακούμε και επιστολή δε βλέπουμε.........

YΓ 2:Τώρα που το ξανασκέφτομαι αυτός ο τελικός δεν ήταν ο μόνος που κράτησε λίγο παραπάνω από σαράντα λεπτά.Και σε έναν άλλον είχε κολλήσει το χρονόμετρο στο τέλος και κάποιοι βάραγαν ανεπιτυχώς και έτσι το κύπελλο αντί να πάει στα χέρια του "υπουργού" κατέληξε στα χέρια του άρχοντα των δαχτυλιδιών......Θυμάστε επιστήμονες-ιστορικοί;;;;;;;

2 σχόλια:

  1. αν ειναι δυνατον μεχρι και το τελευταιο βιντεο καταστρεψαν,ποσο κομπλεξ βρε γαυροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συν το ότι είναι αγράμματοι ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ! ποιοοοοόν άραγε ΣΥΜΦΕΡΕΙ πάντα & βολεύει η διακοπή του ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟΥ?? μα φυσικά την ομάδα που είναι πίσω στο σκορ!!! εξ'ου & η ομάδα που είναι πίσω στο σκορ πχ κανει φαουλ για να σταματησει ο χρόνος. & το εξηγεί λογικότατα ο Συρίγος https://www.youtube.com/watch?v=N_BuvD7ETZY
    < συνεχεια του παιχνιδιού (με ενεργό χρονόμετρο) με επαναφορά απτο πλάι απέναντι σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ αμυνα γαυράκια. δηλαδή ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΛΕΙ ΑΠ. αντε κοιμηθήτε τώρα στ 3 σας & να ονειρεύεστε τα 6 με παικταράδες ΟΥΙΛΚΙΝΣ & ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ κλπ που ΔΕΝ θα δειτε ποτε στο μπασκετ!!! αντε δείτε κανα ποδοσφαιράκι για τον λαουτζίκο :) με τα ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ.....όπως & η υποκειμενικότητα του συγκεκριμένου άρθρου.

    Αποσπασμα του παιχνιδιου (τα τελευταια δευτερολεπτα -το χρονομετρο δεν δειχνεται σε μερικες στιγμες παρολο που "χαρισε" στην Barcelona γυρω στα 7-8 δευτερολεπτα παραπανω..) + Σχολιασμος του Συριγου για εκεινο το ματς.
    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗΔΕΣ. να χαιρεστε οταν κερδιζουν ελληνες ομάδες & μάλιστα εναντίον χρονομέτρων γραμματειών διαιτητων συμφεροντων
    ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ....ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή