Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

To Webley ο πρέσβης ο ζαλισμένος και άλλες ιστορίες(Α' ΜΕΡΟΣ)

Webley.2 Ιουνίου 1971.Ο Μίμης Δομάζος οδηγεί τον Παναθηναϊκό στον μοναδικό τελικό της ιστορίας του και τον μοναδικό ελληνικής ομάδας.Το μεγαλύτερο όνειρο των οπαδών του Παναθηναϊκού και ο μεγαλύτερος εφιάλτης των επιστημόνων-ιστορικών αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους εδώ και 40 χρόνια.Οι επιστήμονες-ιστορικοί μην αντέχοντας την επιτυχία αυτή αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα τους όχι απλά δεν υπήρχε περίπτωση να την επαναλλάβει αλλά ούτε να την πλησιάσει επιδίδονται(τάκηδες λεξικό) σε ένα σωρό ασυναρτησίες ψέματα και ανακρίβειες τις οποίες θα αναλύσουμε και θα απαντήσουμε.

Το μεγαλύτερο "επιχείρημα" των απανταχού επιστημόνων-ιστορικών το οποίο έχουν κάνει και σημαία είναι η συνέντευξη της Δέσποινας Παπαδοπούλου,γυναίκας του δικτάτορα,στον Παπαχελά 30 και χρόνια μετά τον τελικό.
Δέσποινα Παπαδοπούλου : "Έτσι βρέθηκα και στο Γουέμπλεϊ γιατί εγώ είμαι ΑΕΚ".
Αλέξης Παπαχελάς : Πείτε μας την ιστορία με τον Ερυθρό Αστέρα...;
Δέσποινα Παπαδοπούλου :
"Ο Γιουγκοσλάβος εδώ ο πρέσβης, εδώ ο Παττακός και βεβαίως η αγωνία να μην μπει γκολ από τους ξένους, διότι ήταν το 3-0, για την πρόκριση, αισθάνθηκα ότι δεν αισθανόμουν καλά. Λέει ο κ. Παττακός που ήταν δίπλα μου 'τι λύσσαξες;'. Για να με καθησυχάσει μου λέει 'το πληρώσαμε και θα το πάρουμε το παιχνίδι' και γυρίζω και του κάνω 'για όνομα του Θεού είναι ο πρέσβης δίπλα μου'... και μου λέει 'δεν ξέρει Ελληνικά γρι'. Και μου λέει ο πρέσβης απ’ την άλλη 'μην στεναχωριέστε κ. Παπαδοπούλου, το πληρώσατε και θα το πάρετε'. Στα Ελληνικά!".

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ":

"Την νύχτα της Μεγάλης Τρίτης στο Mega, ο Αλέξης Παπαχελάς
παρουσίασε ένα ωριαίο αφιέρωμα στον Αρχηγό της 21ης Απριλίου Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Στο 47ο λεπτό του αφιερώματος είδαμε μια συνομιλία του
οικοδεσπότη Παπαχελά με την κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου,
την οποία απομαγνητοφωνούμε επί λέξει:

Παπαχελάς: Η Δέσποινα είχε όμως και την μανία του Ποδοσφαίρου
Δέσποινα: Εγώ είμαι ΑΕΚ, αλλά βρέθηκα κοντά στον
Παναθηναϊκό στην πορεία προς το Γουέμπλευ
Παπαχελάς: Για πέστε μας εκείνη την ιστορία με τον
Ερυθρό Αστέρα, αν μπορείτε, γιατί μου άρεσε.
Δέσποινα: Ήμασταν στην εξέδρα των επισήμων. Ο Γιουγκοσλάβος
πρέσβης, εγώ και ο Παττακός. Μετά το 3-0, ο Παναθηναϊκός προκρινόταν στο Γουέμπλευ και μέχρι να τελειώσει το ματς, η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο να μην μπει γκολ από τους ξένους. Αισθάνθηκα ότι δεν αισθάνομαι καλά.
Με βλέπει ο κύριος Παττακός που καθόταν δίπλα μου και για να με καθησυχάσει μου λέει: "Τι λύσσαξες και φοβάσαι; Το πληρώσαμε
και θα το πάρουμε το παιχνίδι"!…
Και του λέω: "Για τον Θεό, είναι ο πρέσβης δίπλα μου".
Και μου λέει ο Παττακός:
"Δεν ξέρει ελληνικά γρυ".
Και τότε γυρίζει ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης και μου λέει:
"Μην στεναχωριέστε, κυρία Παπαδοπούλου. Το πληρώσατε και
θα το πάρετε το παιχνίδι"! Στα ελληνικά μου το είπε αυτό!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, ο "Ελεύθερος Κόσμος"
τηλεφώνησε στον Στρατηγό Στυλιανό Παττακό και τον ρώτησε αν
ισχύουν
όσα είπε στον Παπαχελά η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, ότι δηλαδή η Χούντα πλήρωσε αδρά τους Γιουγκοσλάβους παίκτες του Ερυθρού
Αστέρα για να νικήσει στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο
Παναθηναϊκός 3-0 και να προκριθεί στον Μεγάλο
Τελικό του Κυπέλλου
Πρωταθλητριών που έγινε τον Ιούνιο του 1971 στο Γουέμπλευ
με αντίπαλο τον Αγιαξ.

Ιδού τι μας απάντησε ο κορυφαίος ζων Πρωτεργάτης της 21ης
Απριλίου Στυλιανός Παττακός:
Παττακός: Ουδέποτε είπα τέτοιο πράγμα:

"Ουδέποτε εδήλωσα ότι επληρώσαμε τον Ερυθρό Αστέρα για να
προκριθεί ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλευ. Σοβαρά μιλάμε τώρα;
Αδύνατον να πιστέψω ότι είπε τέτοιο πράγμα η κ. Δέσποινα
Παπαδοπούλου, εκτός εάν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης
ή κακής μνήμης.
Αλλά δεν νομίζω να είναι μεγάλης ηλικίας για να έχει πάθει
κάτι η μνήμη της. Πρόκειται ασφαλώς περί παρεξηγήσεως, δεν
γίνονται αυτά τα πράγματα. Ντροπή να λέμε ότι η Χούντα πλήρωσε ποδοσφαιριστές,
οι οποίοι δέχτηκαν να πληρωθούν και να μην στεφανωθούν με τον
κότινο της νίκης."

Βέβαια από την εν λόγω...κυρία εκτός από το ότι στήσαμε το Webley μάθαμε και ότι στην επταετία δεν γίνονταν βασανισμοί,εξορίες και άλλα.....όμορφα πράγματα καθώς όπως δήλωσε κανείς δεν έκανε καταγγελία(!!!!!) ότι δεν γίνονταν μαζικά αλλά αν έγινε μπορεί σε προσωπικό επίπεδο και δεν υπήρχαν και στοιχεία ότι γίνονταν αυτά.Και επειδή ότι παρατίθεται εδώ στο blog θα τεκμηριώνεται με στοιχεία ορίστε και ολόκληρη η συνέντευξη από τον οποία θα αναδημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα.
(http://clubs.pathfinder.gr/papadopoulos/738081 )
Μπορεί η Δέσποινα περνούσε καλά εκείνη την περίοδο αλλά στα κρατητήρια της ασφάλειας, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στους τόπους εξορίας εκατοντάδες άνθρωποι υπέφεραν και βασανίζονταν.
(ακούγεται η φωνή του Γ. Παπαδοπούλου)
Γνωρίζω το επιτελείο των παλαιοπολιτικών και ορισμένων άλλων οι οποίοι κατεύθυναν την ενέργεια και αν χρειαστεί θα τους συντρίψω. Την δημοσίαν τάξην και την γαλήνην του ελληνικού λαού εγώ θα την προασπίσω και θα την προασπίσω με οιεσδήποτε θυσίες.
Δέσποινα Παπαδοπούλου
Σύζυγος Γ. Παπαδόπουλου: Τον ρώτησα και μου είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια πράματα, έτσι όπως τον βεβαίωναν και εκείνον οι άλλοι, τι να πρωτοπάρει είδηση; Γινόντουσαν όμως κ. Παπαχελά; Κανείς δεν πήγε να πει, «εμένα μου κάναν πράγματα», λένε πράγματα, τα οποία δεν είναι,..χωρίς να έχουν αποδείξεις. Έχουν γίνει; Ενδέχεται να έχουν γίνει σε προσωπικό επίπεδο και δεύτερον πόσο κρατήσανε; Διέλυσε τις εξορίες κ. Παπαχελά, έκλεισε τα νησιά, δεν υπήρχε τίποτα πλέον, σιγά-σιγά το πήγε και έκλεισε και αυτά.

Ερώτηση 1η:Ο Παπαχελάς γιατί της λέει πείτε μου την ιστορία με τον Ερυθρό Αστέρα;Την είχε ακούσει πιο πριν και ήθελε να την φρεσκάρει;Ε τότε τι σόι αποκάλυψη έκανε η Δέσποινα;
Ερώτηση 2η:Τελικά ο πρέσβης ήξερε ή δεν ήξερε ελληνικά;Και γιατί ο Παττακός είπε μην ανησυχείς δεν ξέρει γρι;Δηλαδή το στήσαμε αλλά δεν το είπαμε στους Σέρβους;Δηλαδή αν το "μάθαινε" ο πρέσβης τί θα γινόταν;
Ερώτηση 3η:Πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία έχει δηλώσει ότι ο άνδρας της ήταν ευεργέτης και όχι δικτάτορας,ότι δεν γίνονταν εξορίες και βασανισμοί επί χούντας αφού δεν έγιναν καταγγελίες και δεν υπήρχαν αποδείξεις και ότι την επταετία όλοι περνούσαν καλά;
Ερώτηση 4η:Άντε να δεχθούμε ότι είναι αξιόπιστη η Δέσποινα.Γιατί όμως να μην πιστέψουμε τον Παττακό ο οποίος διέψευσε ότι της είπε αυτή τη φράση;
Ερώτηση 5η:Οι επιστήμονες-ιστορικοί του λιμανιού στην ενδελεχή(τάκηδες λεξικό) έρευνα που έχουν κάνει εδώ και 40 χρόνια μας έχουν πει για οπαδούς τους που πήγαν στη Σερβία και τους έδειχναν τους πυλώνες του σταδίου λέγοντας "Panathinaikos",για φορτηγά με πορτοκάλια που στείλαμε στη Σερβία μέχρι και για πετρέλαια.Αυτόν τον "άγνωστο πρέσβη"(τάκηδες καμιά σχέση με τον άγνωστο στρατιώτη) δεν μπόρεσαν να τον βρουν να μας πει τελικά αν ειπώθηκε κάτι και τι ακριβώς;


Ένα ακόμα επιχείρημα των επιστημόνων-ιστορικών του λιμανιού είναι μια συνέντευξη του παίκτη του Αστέρα Μίλε Νοβάκοβιτς με τον τίτλο "Είμαι σίγουρος πως το παιχνίδι ήταν στημένο".Εγώ θα σας παραθέσω την συνέντευξη που έδωσε και στα ελληνικά και στα αγγλικά και όποιος βρει κάπου να λέει ότι έστω και ένας παίκτης ή παράγοντας του Αστέρα δωροδοκήθηκε να μας δώσει το mail του για να του στείλουμε μια δωροεπιταγή για....πορτοκάλια Σερβίας προσφορά του blog.


Η συνέντευξη στα ελληνικά:
Μ.Ν.: "Είμαι πεπεισμένος πως το παιχνίδι ήταν στημένο. Ακόμα κι έπειτα 36 χρόνια, είμαι βέβαιος πως μας είχαν ναρκώσει - περπατούσαμε στο τερέν σα να ήμασταν σε όνειρο. Ποτέ δε θα ξεχάσω τι περάσαμε απ'τη στιγμή που επιστρέψαμε στο Βελιγράδι.
ΔΗΜ.: Τι συνέβη στην Αθήνα, ξεκινώντας απ'την άφιξη σας στο ξενοδοχείο "Hilton";
Μ.Ν.: "Φτάσαμε στην Ελλάδα την Κυριακή, τρείς ημέρες πριν το παιχνίδι - και το να πούμε οτι η διαμονή μας στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη ήταν περίεργη, θα αποτελούσε επιεική χαρακτηρισμό. Δεν κοιμηθήκαμε για νύχτες - απλά δε μπορούσαμε, χάρη σε κάποια τύμπανα που χτυπούσαν συνεχώς, σα μια θερμή υποδοχή των οικοδεσποτών. 15 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ένα ελικόπτερο εμφανίστηκε, προσγειώθηκε στο γήπεδο (οργώνοντας ουσιαστικά το τερέν) και βγήκε απο μέσα μια "βασίλισσα ομορφιάς". Μας έδωσε δώρα - ένα αντίγραφο της Βίβλου και μια ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ήταν κοινή πρακτική των συλλόγων να ανταλλάσουν δώρα πριν τα παιχνίδια. Μετά το παιχνίδι, το ίδιο κορίτσι πέρασε τη νύχτα με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ευγνωμονόντας τον για την μεγάλη του συμμετοχή, υποθέτω. Στη συνέχεια δήλωσε οτι ήταν ένα δείγμα εκτίμησης προς τον τερματοφύλακα που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης. Όλα τα είδη περιέργων υποθέσεων εκτιλύχθηκαν εκεί, πιστεύω πως μας έδωσαν φαγητό κατά τη διαμονή μας που περιείχε κάποιες ουσίες που μας ζάλισαν, αλλά η λεμονάδα στο ημίχρονο ήταν οπωσδήποτε το τελικό χτύπημα".
ΔΗΜ.: Τι εννοείτε με "το τελικό χτύπημα";
Μ.Ν.: "Δεχτήκαμε το πρώτο γκολ σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αγώνα, αποτέλεσμα σφάλματος του Κλενκόβσκι, που γύρισε τη μπάλα στον γκολκίπερ Ντούϊκοβιτς στα 2 μέτρα, που πολύ απλά, δε το κάνεις ποτέ. Τότε, ο επιθετικός τους, ο δίμετρος Αντωνιάδης, απλά έκλεψε τη μπάλα και σκόραρε. Δεν είδα καν το γκολ. Πήγαμε στα αποδυτήρια με διαφορά ενός τέρματος. Ο προπονητής, Μίλιανιτς, ήταν τόσο εξοργισμένος, που ήθελε να μας χαστουκίσει όλους. Δεν πίστευε πως ήμασταν εμείς εκεί έξω που χάναμε με 1-0 από μια ομάδα κατώτερης κλάσης. Συμφωνήσαμε να τους επιτεθούμε και να τους τσακίσουμε στο 2ο ημίχρονο, όταν ένας κοντός Έλληνας ήρθε στα αποδυτήρια μας και μας έφερε αναψυκτικά. Ήπιαμε τη λεμονάδα και αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι απ'το παιχνίδι."
ΔΗΜ.: Τι συνέβη τότε;
Μ.Ν.: "Θυμάμαι μόνο πως τραγουδούσαμε και γελούσαμε στο αεροπλάνο στο ταξίδι της επιστροφής. Ναι - τραγουδούσαμε και γελούσαμε ! Δεν "ξύπνησα" μέχρι που προσγειωθήκαμε στο Βελιγράδι και έφτασα σπίτι, όπου ο πατέρας μου με χαστούκισε. Η μητέρα μου δε μου μιλούσε για έξι μήνες και οι καλύτεροι φίλοι μου δε μου μιλούσαν. Μας κατηγορούσαν όλοι οτι πουλήσαμε το παιχνίδι. Ο κόσμος στη χώρα το έφερε βαρέως και δε μπορούσε να αποδεχτεί την ήττα. Δε θα καταλάβω ποτέ γιατί το κρατούσαν μυστικό τόσο καιρό και γιατί κανείς δε τολμούσε να μιλήσει γι'αυτό. Δεν υπήρχε μέρος για να το πείς δυνατά. Ήταν όλα συμφωνημένα, σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο απ'τους παίκτες και το προσωπικό".


Η συνέντευξη στα αγγλικά:(http://english.blic.rs/Sports/824/Im-positive-the-match-was-fixed)
- “I’m convinced and I claim justifiably that the match was fixed. Even after 36 years I’m sure we were drugged – we walked on the pitch as if in a dream. I’ll never forget what we went through once we returned to Belgrade,” says Novakovic.
What happened in Athens, starting from your arrival to Hilton Hotel onwards?
- “We arrived in Greece on a Sunday – three days ahead of the match – and to say that our stay in Athens until Wednesday was peculiar would be an understatement. We didn’t sleep for nights; we just couldn’t, thanks to some drums that kept beating as, I guess, a warm welcome by the hosts. Fifteen minutes before the match kicked off, a helicopter flew in, landing onto the pitch (that would turn into a real plough-land during the game) a local beauty queen. She gave presents to us – a copy of the Bible and a black-and-white TV set. It used to be common practice for clubs to exchange gifts before a game – typically briefcases and the like. After the game the same girl spent a night with the Panathinaikos goalkeeper, out of gratitude for the great feat, I suppose. She later stated it had been a token of appreciation to the keeper for leading the team to the European Cup final. All sorts of strange affairs were going on there; I believe we were given food during our stay that contained some substances that made us dizzy, but the lemonade at half time was definitely the last straw.”
What do you mean ‘the last straw’?
- “We conceded the first goal after only 30 seconds into the match, as a result of a mistake by Klenkovski, who returned the ball to goalkeeper Dujkovic on two metres, which is simply never done. Then their striker, the 2-metre tall Amtoniadis, just stole the ball and scored. I didn’t even see the goal. We went to the interval with the one-goal deficit. Boss Miljanic was so furious that he wanted to give us all a slap on the face. He couldn’t believe it was us out there and that we were losing 1-0 to a second rate team. We had just agreed to attack them and break them in the second half when a short Greek guy came into our locker room and brought us refreshments. We naturally drank up the lemonade and that’s the last I remember of the match.”
What happened then?
- “I only remember we were singing and laughing on the plane on our way back. Yes – singing and laughing! I didn’t “wake up” until we landed in Belgrade and I arrived home only to have my father slap me on the face. My mother wouldn’t speak to me for six months and my best friends wouldn’t talk to me. They all accused us of “selling” the game. People in our country had it tough and couldn’t cope with the defeat. I will never understand why it has been kept a secret for so long and why no one has dared speak up about it. There was no place for saying it out loud. It was all agreed on a much higher level than the players and the staff,” concludes Mile Novkovic.

Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά και αγγλικά διακρίνει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης δεν αναφέρει πουθενά δωροδοκία αλλά ότι νομίζει πως το φαγητό που έφαγαν και οι λεμονάδες που ήπιαν περιείχαν μέσα μια ουσία που τους υπνώτισε.
Ερώτηση 6η:Γιατί όλοι οι παίκτες του Αστέρα αγωνίστηκαν κανονικά και κανείς από αυτούς δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα;
Ερώτηση 7η:Γιατί δεν επιβεβαιώνει κάποιος πάικτης του Αστέρα την δηλητηρίαση και τις ζαλάδες;
Ερώτηση 8η:Ο Κάρασι στο τέλος σημάδευε τον Κωνσταντίνου αλλά από τη νάρκωση την έστειλε στο γάμα της εστίας αναγκάζοντας τον να κάνει μια φανταστική απόκρουση;
Ερώτηση 9η:Οι παίκτες του Αστέρα στο τέλος ήθελαν να βγάλουν την μπάλα έξω αλλά από τη  νάρκωση πέτυχαν το δοκάρι στις καθυστερήσεις;
Ερώτηση 10η:Ο Νοβάκοβιτς πώς ήξερε ότι η Δέσποινα κοιμήθηκε με τον Κωνσταντίνου μετά το ματς;Αυτός δεν είπε ότι από τη νάρκωση δεν θυμόταν τίποτα παρά μόνο όσα έγιναν στο αεροπλάνο και μετά;Του το είπε κάποιος και αν ναι γιατί δεν μας λέει ποιος;
Ερώτηση 11η προς μυημένους(τάκηδες λεξικό καμία σχέση με μύες) Παναθηναϊκούς:Χάθηκε βρε αδέρφια να ρίξουμε λίγο..........αλοπερντίν στα νερά τους να στείλουμε καμιά δεκαριά στο νοσοκομείο να παίξουμε 11 εναντίων 8 και να πάρουμε πανηγυρική πρόκριση;




Αμέσως μετά τη συνέντευξη της Δέσποινας ξέσπασε σάλος  στη Σερβία και μια εφημερίδα της χώρας η "Kurir" πήρε συνέντευξη από παίκτες και παράγοντες του Αστέρα που αναδημοσιεύθηκε και από ελληνικά μέσα.Βέβαια κάποιοι δεν κατάλαβαν και δεν έμαθαν τίποτα........

Από άρθρο του sports.pathfinder.gr (http://sports.pathfinder.gr/football/europe/559237.html)

Πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα για το "Γουέμπλεϊ": Όλα αυτά είναι στη φαντασία σας
Την δική τους απάντηση, στα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούσαν τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ερυθρό Αστέρα, έδωσαν ο πρόεδρος και ένας παίκτης της Σερβικής, πλέον, ομάδας. Και οι δύο τόνισαν σε εφημερίδα της πατρίδας τους, πως δεν υπήρχε τίποτα στημένο στο συγκεκριμένο ματς.
Μπορεί να έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός, είχε καταφέρει να αποκλείσει τον Ερυθρό Αστέρα και να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όμως για την Ελλάδα, παραμένει η μεγαλύτερη εκτός συνόρων συλλογική επιτυχία. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι είχαν ακουστεί πολλά και μάλιστα πριν λίγους μήνες, σε εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, είχε βγει η χήρα του Γιώργου Παπαδόπουλου και είχε αναφέρει πως το ματς απέναντι στους Γιουγκοσλάβους (τότε), ήταν στημένο.
Δημοσίευμα «λάσπης» από Σερβική εφημερίδα
Οι Σέρβοι που δεν ήθελαν και πολύ για να πουν τα... δικά τους, με αφορμή την εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, βρήκαν την ευκαιρία να πετάξουν... λάσπη στην μεγαλύτερη ελληνική διάκριση συλλόγου. Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Kurir», κυκλοφόρησε χθες με πρώτο θέμα αυτές τις εικασίες. «Πούλησαν τον τελικό» είναι ο κεντρικός της τίτλος και συνεχίζει: «Η ποδοσφαιρική ξεφτίλα του αιώνα».
Μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις του τότε προέδρου του Ερυθρού Αστέρα Νικόλας Μπούγκαρσιτς, αλλά και του επιθετικού Στέφαν Οστογιτς, οι οποίοι όμως τονίζουν ξεκάθαρα πως τίποτε βρόμικο δεν υπήρξε εκ μέρους τους.
Μπούγκαριτς: «Αν ήμουν σε ένα βρόμικο παιχνίδι θα το έλεγα»
«Ύστερα από 3,5 δεκαετίες, αν ήμουν σε ένα βρόμικο παιχνίδι θα σας το έλεγα. Αλλά δεν ήμουν. Εκείνη την εποχή, αμέσως μετά το παιχνίδι λόγω της ήττας είχαν πει ότι αγοράσαμε τα φώτα του γηπέδου, αλλά από τα χαρτιά που υπάρχουν φαίνεται ότι έχουμε κανονίσει με τρεις διαφορετικές εταιρείες και τα λεφτά που δαπανήθηκαν ήταν δικά μας και του κράτους», λέει ο 87χρονος πλέον Μπούγκαρσιτς.
«Θα βγάζαμε περισσότερα αν περνάγαμε»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υποψιάζεται ότι οι παίκτες είχαν πουλήσει το παιχνίδι ήταν και πάλι ξεκάθαρος: «Και αυτό είναι μία φαντασία. Υστέρα από τόσα χρόνια θα σας έλεγα, γιατί δεν φοβάμαι την αλήθεια Περισσότερα λεφτά θα παίρναμε από αυτά που λένε ότι πήραμε αν πηγαίναμε εμείς στον τελικό με τον Άγιαξ».
Για το αν ισχύει ότι στο ξενοδοχείο κάποιος έριξε κάτι στη σούπα των παικτών είπε: «Διάφορες κομπίνες γίνονταν τότε. Εκείνη την εποχή Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία δεν είχαν καλές σχέσεις γιατί ήμασταν εναντίον της χούντας. Αποκλείεται να έγινε αυτό με τη σούπα γιατί ήθελαν καλές σχέσεις με εμάς και ήθελαν να το πετύχουν μέσω του ποδοσφαίρου».
«Φίλος του Πούσκας ο διαιτητής»
Όταν ο κ. Μπούγκαρσιτς ενημερώθηκε για τη δήλωση της Δέσποινας Παπαδοπούλου απάντησε: «Εγώ μπορώ να σας πω μόνο πως πέρασα εκείνες τις μέρες στην Αθήνα. Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Ο διερμηνέας μας ήταν συγχωριανός μου και μιλήσαμε ελεύθερα Αυτός μου είπε ότι η χούντα ήθελε μέσω του ποδοσφαίρου να αλλάξει την εικόνα της προς τις ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχουν άλλα στοιχεία από το παιχνίδι αυτό που να δημιουργούν υπόνοιες είπε: «Το παιχνίδι παίχτηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Από το μεγάφωνο ακουγόταν συνέχεια μουσική και ήταν τόσο δυνατός ο ήχος και οι φωνές των οπαδών... Ο διαιτητής ήταν Ισπανός και μετά μάθαμε ότι ήταν φίλος του Πούσκας. Αυτό κάτι μπορεί να λέει».
Όστογιτς: «Δεν πουλήσαμε το παιχνίδι για μια τηλεόραση»
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Στέφαν Όστογιτς: «Δεν είμαι σε θέση να δείξω κάποιον με το δάκτυλο. Άρχισαν να λένε πως μετά το παιχνίδι κάθε παίκτης πήρε μία τηλεόραση, αλλά δεν γίνεται για αυτόν το λόγο να πουλήσαμε ένα παιχνίδι Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο διαιτητής θα εκνευριζόταν αν περνούσαμε».


Και επειδή κάποιοι μπορεί ακόμα να μην έχουν πειστεί παραθέτω και ένα άρθρο της Φωτεινής Τομαή στο Βήμα Κυριακή 20 Απριλίου 2008 ( http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=78&artid=188180&dt=20/04/2008#ixzz16CWKispe ) που περιείχε έγγραφα από το Φόρεϊν Όφις και τις επιστολές ανάμεσα σε πρεσβείες της Ελλάδας και τις αντίστοιχες της στο εξωτερικό σχετικά με την ευκαιρία προβολής της χούντας μέσω του τελικού στο Λονδίνο αλλά και ενός αγώνα της Εθνικής μας με την Αγγλία στην ίδια πόλη λίγο καιρό πριν τους φόβους του καθεστώτος για τυχόν αντικαθεστωτική αντίδραση των οπαδών του Παναθηναϊκού στον τελικό την προειδοποίηση για ύπαρξη κάποιων οπαδών του Παναθηναϊκού που όντας κομμουνιστές είχαν σκοπό να διαδηλώσουν κατά της χούντας κολλώντας παντού στο Λονδίνο αυτοκόλλητα που υποδήλωναν επανάσταση και φωνάζοντας το σύνθημα"ΝΑΙ στον Παναθηναϊκό ΟΧΙ στην χούντα".Ακόμα μιλάει  και για την καταγραυγή της χούντας από την βρετανική κυβέρνηση και την επιτροπή δράσης κατά της δικτατορίας.Μάλιστα η χουντική κυβέρνηση προχώρησε στην έκτακτη έκδοση διαβατηρίου σε όσους Έλληνες ήθελαν να μεταβούν στο Λονδίνο για να αποφύγει την κατακραυγή σχετική με την στέρηση κάποιων δικαιώματων από τους Έλληνες πολίτες όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης.Επίσης είχαν συνεχείς επαφές σχετικά με την τοποθέτηση των οπαδών του Παναθηναϊκού έτσι ώστε σε περίπτωση που σηκώσουν κάποιο πανό αυτό να μην το πιάσει η κάμερα........

Το (πολιτικό) παρασκήνιο του τελικού στο Γουέμπλεϊ

Πώς η χούντα «έπαιξε» στο Κύπελλο Εθνών και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης


Δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα μέσα στην ίδια χρονιά, το 1971, έφεραν την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο μετά τη διεθνή απομόνωσή της για τρία χρόνια εξαιτίας του θλιβερού πραξικοπήματος του 1967. Θέλοντας να δημιουργήσει την εντύπωση μιας δήθεν φιλελευθεροποίησης στη λειτουργία του πολιτεύματος, ο Παπαδόπουλος «προκηρύσσει» μέσα στην ίδια χρονιά «εκλογές» για την ανάδειξη Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενός είδους υβριδικής, μικρής Βουλής, και αδειάζει τα ξερονήσια και τις φυλακές από κάμποσους πολιτικούς κρατουμένους, μερικοί από τους οποίους παίρνουν διαβατήριο και αναχωρούν για το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δράσης για την Ελλάδα, πρόεδρος της οποίας ήταν ο σερ Χιου Γκριν, τέως γενικός διευθυντής του BBC, εξαπολύει σφοδρή εκστρατεία δυσφήμησης της χούντας των συνταγματαρχών. Στο κλίμα αυτό, το καθεστώς της 21ης Απριλίου θα χρησιμοποιήσει τη χρυσή ευκαιρία της ελληνικής συμμετοχής στο Κύπελλο Εθνών και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης για να ενισχύσει το προφίλ του στον έξω κόσμο...
Μία από τις απρόσμενες στιγμές στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η σοβαρή έρευνα είναι όταν τυχαίως κάποιος συναντά φακέλους όπως αυτός για τα δύο παιχνίδια στο Λονδίνο: για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 21 Απριλίου 1971 μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας και για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, με τον αγώνα Παναθηναϊκού - Αγιαξ στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.
Οπως αναμενόταν, η στρατιωτική χούντα των Αθηνών και ο εγκάθετος πρεσβευτής στο Λονδίνο, στρατιωτικός και αυτός, Ι. Σορόκος αντιμετώπισαν το γεγονός της διπλής ελληνικής συμμετοχής ως μάννα εξ ουρανού για την προβολή του καθεστώτος στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, του Παναθηναϊκού εναντίον του Αγιαξ, ο Παπαδόπουλος και οι περί αυτόν δεν στόχευαν μόνο στην εκμετάλλευση μιας πιθανής νίκης επί της ολλανδικής ομάδας, αλλά και στην πολύ καλή βιτρίνα που δημιουργούσε για το κατά άλλα τυραννικό και ανελεύθερο καθεστώς της 21ης Απριλίου η αθρόα μετάβαση ελλήνων φιλάθλων στο Λονδίνο, για τους οποίους είχε στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση εκδόσεως διαβατηρίων που ως τότε οι περισσότεροι ή στερούνταν ή κατόρθωναν να πάρουν με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Η αλληλογραφία της πρεσβείας του Λονδίνου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αρχίζει, όπως φαίνεται από τον οικείο φάκελο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του έτους 1971. Σε ένα μάλιστα από τα εσωτερικά σημειώματα προς ενημέρωση του Σορόκου, ο ίδιος, ενθουσιασμένος, θα σημειώσει με κόκκινο στυλό διαρκείας τη φράση «αυτή είναι η διπλωματία του ποδοσφαίρου! Προχωρήστε...». Θα εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος των μελών της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας στο Λονδίνο, 75 εισιτήρια, διαφόρων τιμών και κατηγοριών, και θα στηθούν προς τιμήν των ελλήνων ποδοσφαιριστών φιέστες και παράτες, με κορυφαία τη δεξίωση του Σορόκου στην πρεσβευτική κατοικία δύο ημέρες πριν από τον αγώνα, στις 19 Απριλίου (ΑΠ 1669/Γ/5, 10 Απριλίου 1971). Παρά τη μεγάλη ευφορία που επικρατεί, ο συνήθως γκρίζος ουρανός του Λονδίνου θα γίνει πιο βαρύς και τα σύννεφα θα «πλακώσουν» ακόμη και την Αθήνα! Τι θα γίνει αν το στάδιο κατακλύσουν πανό με συνθήματα κατά της δικτατορίας; Η αγωνία των στιγμών κορυφώνεται σε πολυσέλιδο, χειρόγραφο, εσωτερικό σημείωμα διπλωματικού υπαλλήλου προτού ο Σορόκος συναντήσει για το ίδιο θέμα στο Φόρεϊν Οφις τον αναπληρωτή υφυπουργό Sir Thomas Brimelow στις 16 Απριλίου (ΑΠ 1809/ΣΤ/2). Αν και ο γραμματέας της πρεσβείας έχει κατακεραυνωθεί από τον τμηματάρχη του βρετανικού ΥΠΕΞ Palmer ότι σε μια χώρα δημοκρατική, όπως η Βρετανία, δεν μπορούν να αποκλειστούν φίλαθλοι βάσει των... πολιτικών φρονημάτων τους, ούτε οι τηλεοπτικές κάμερες μπορούν να γυρνούν για να αποφεύγουν... πανό με αντιχουντικά συνθήματα, ο Σορόκος θα αφιερώσει το μέγιστο του χρόνου του στο Φόρεϊν Οφις, και βεβαίως του εγγράφου του, στον ποδοσφαιρικό αγώνα της 21ης Απριλίου, αφήνοντας χώρο μόλις μιας παραγράφου για το... Κυπριακό!

Η κινητοποίηση προς αποφυγήν «εκτρόπων» της πρώτης αθλητικής συνάντησης όμως δεν ήταν παρά μία πρόβα τζενεράλε για την άλλη που θα ακολουθούσε με διαφορά μερικών μηνών. Εκμεταλλευόμενοι οι χουντικοί τη λατρεία του κόσμου για τον Παναθηναϊκό, που ζούσε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του με προπονητή τον καλοκάγαθο, πάντα χαμογελαστό, εξαίρετο στο είδος του ούγγρο προπονητή Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, και αρχηγό τον Μίμη Δομάζο, στήνουν αερογέφυρα αποστολών από την Ελλάδα για να πνίξουν στο στάδιο τη μαζική συρροή ελλήνων αντιστασιακών όχι μόνο από την Αγγλία αλλά και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Η πρεσβεία του Λονδίνου κυριολεκτικά βράζει και τα κρυπτοτηλεγραφήματα με τη χούντα των Αθηνών δίνουν και παίρνουν. Η Επιτροπή Δράσης κατά της Δικτατορίας κυκλοφορεί φυλλάδια. «KALOSORISATE» αρχίζει ένα από αυτά, «είναι το ελληνικό welcome!», και αφού αναφερθεί στα πατροπαράδοτα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα που πίστευαν ανέκαθεν οι δύο λαοί, ελληνικός και βρετανικός, θα καταλήξει - απουσία αυτών στην Ελλάδα - «έως ότου τα ιδανικά αυτά κατισχύσουν, έως ότου η Ελλάδα γίνει ελεύθερη, ας παίξουμε δίκαια το παιχνίδι στην Ελλάδα, χωρίς άλλα φάουλ!» (let's have fair play in Greece and no more fouls!). Εν τω μεταξύ έχει κυκλοφορήσει το σχέδιο κάτοψης του σταδίου. Μέριμνα των Βρετανών ήταν να καθήσουν σε απόσταση Ελληνες και Ολλανδοί για την αποφυγή εκτρόπων. Μέριμνα των αντιστασιακών το πού θα «βλέπουν» οι τηλεοπτικές κάμερες αναμετάδοσης του αγώνα, για να στήσουν τα πανό. Και μέριμνα της πρεσβείας η εξασφάλιση 150 εισιτηρίων διαφόρων κατηγοριών για το προσωπικό της, η τέλεση και συμμετοχή σε δεξιώσεις προς τιμήν της ομάδας του Παναθηναϊκού και των αθλητικών παραγόντων (μία από τον πρόεδρο του Committee στο Λονδίνο Ι. Κουλουκουντή στο Soneste Tower Hotel στις 22 Μαΐου και μία δεύτερη στις 3 Ιουνίου, προτού η ομάδα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς και εκείνη της πρεσβείας σε σουίτα του ξενοδοχείου Royal Garden, όπου διέμενε η ελληνική ομάδα, στις 28 Μαΐου) και, βεβαίως, ο μόνιμος πονοκέφαλος με τον Τύπο και τις αντιχουντικές εκδηλώσεις, που αυτή τη φορά προβλέπονταν σφοδρότερες. Σε κρυπτοτηλεγράφημα του προξενείου Φραγκφούρτης στις 28 Μαΐου που διαβιβάζεται μέσω ΥΠΕΞ στην πρεσβεία του Λονδίνου διαβάζουμε: «Πληροφορούμαι ότι ικανός αριθμός στελεχών εσωτερικού κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος (ΕΚΚΕ) αποστέλλεται εκ Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εις Λονδίνον προς παρακολούθησιν ποδοσφαιρικού αγώνος Παναθηναϊκού 2ας Ιουνίου. Ατομα αυτά θα σχηματίσουν ομάδας οποίαι κατά διάρκειαν αγώνος θα ανυψώσουν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα ίνα προβληθούν εις εκπομπάς τηλεοράσεως προς τόνωσιν ηθικού αντιστασιακών εν Ελλάδι και επίδειξιν ωργανωμένης αντιστάσεως εις Εξωτερικόν. Μεταξύ συνθημάτων περιλαμβάνεται ναι στον Παναθηναϊκό, όχι στην χούντα.
Περαιτέρω άτομα αυτά θα είναι εφοδιασμένα με μικρά χάρτινα συνθήματα μεγέθους χαρτοσήμου τα οποία επικολληθούν εις οχήματα, αποσκευάς και άλλα αντικείμενα. Ταύτα αναγράφουν, οργανωθήτε σε μικρές αυτόνομες ομάδες και πολεμήστε την δικτατορία με όλη σας την δύναμιν. Συνεργασία. Επίσης αντισταθήτε. Συνεργασία, και εικονίζεται γρόνθος δεξιάς χειρός κρατούσης καψύλιον δυναμίτιδος άνωθεν αλύσσεων» (ΑΠ ΓΞ 50-22).
Το Λονδίνο κατακλύζεται από προκηρύξεις της Επιτροπής Δράσης κατά της Δικτατορίας όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η πολιτική διασπάθισης του κρατικού χρήματος από τη χούντα, που εκμεταλλεύεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, και ο ίδιος ο διαβόητος τότε γραμματέας Αθλητισμού Ι. Ασλανίδης, «ο απόλυτος αφέντης των γηπέδων, πάνω από φιλάθλους και επαγγελματικά σωματεία».
Τελικά ο αγώνας θα γίνει χωρίς έκτροπα, στις 5 Ιουνίου ο Σορόκος με κρυπτοτηλεγράφημά του (ΑΠ 2757/Γ/5) θα αναφερθεί «εκ καθήκοντος σε δημιουργηθέν ευνοϊκόν κλίμα εκ της εμφανίσεως του Παναθηναϊκού εις τον Διεθνή Ποδοσφαιρικόν Στίβον».
Και ο καημός του για το χάιδεμα της χούντας που τον είχε διορίσει πρέσβη στο Λονδίνο τον κάνει να καταλήγει ως εξής: «Εν λόγω κίνησις έφερε μεθ' εαυτής μήνυμα οικονομικής ευμαρείας και κοινωνικής προόδου χώρας, είχε δε και καλώς νοουμένας συναφείς πολιτικάς επιπτώσεις εις τον χώρον κυρίως των επικριτών μας οίτινες έσπευδον κατά το παρελθόν να επισημαίνουν ως αδυναμίαν του καθεστώτος επιβαλλομένην δήθεν δυσχέρειαν μεταβάσεως πολιτών εις εξωτερικόν.
Απαντα ανωτέρω σημεία, μη διαφυγόντα προσοχής υπευθύνων Βρεταννικών και δημοσιογραφικών κύκλων, δέον νομίζω να καταγραφούν ως θετικά σημεία της εμφανίσεως Παναθηναϊκού εις Wembley», ΣΟΡΟΚΟΣ.
Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου